place Наш Виставковий зал - магазин: м. Київ, м.КПІ, пров. Тбіліський, 4/10, оф.110
Графік роботи
Пн-Сб: с 9:00 до 19:00
Нд с 9:00 до 18:00

Гостинна весільна традиція: основні правила та значення

05/11/2017

«Хліб і сіль» - традиція, без якої не проходить жодне весільне торжество. З давніх часів хліб мав особливе значення, говорячи про достатку, сили і впевненості в завтрашньому дні. Традиція «хліб і сіль» знаменує собою ухвалення нового члена в родину, бажаючи молодій парі довгого і щасливого подружнього життя.

У давні часи ця традиція проходила на порозі батьківської хати молодої, куди наречений приводив свою кохану після вінчання. Розділяючи між батьками: коровай – мати, весільні ікони – батько, старше покоління вітало біля свого будинку нових мешканців (нареченого і нареченої).

Через роки і зміні поколінь, традиція «хліб і сіль» зазнала деяких зміни, так як сучасна молодь все більше хочуть жити окремо від батьків, навіть якщо батьківський будинок цілком вместим. Бажаючи вилетіти з батьківського гнізда, переносячи саме весільне торжество в кафе і ресторани, традиція «хліб і сіль» хоч і пережила неминучу трансформацію, своєї суті тим часом не втратила, зберігши всю весільну атрибутику:

  1. 1. Весільний коровай.
  2. 2. Сільничку з сіллю (її слід вставити по центру короваю, як правило, пекарі спеціально залишають для цього місце)
  3. 3. Ікони Богородиці та Ісуса Христа.
  4. 4. Весільний рушник (необхідно три види рушника: хлібосольний, для зв'язування рук і під ікони. ПРИМІТКА: ікони не прийнято тримати в руках без рушника)

Зустріч молодих відбувається біля входу замість проведення весільного банкету. Додатковий плюс відмови зустрічі молодят біля дверей батьківського дому в тому, що батькам нареченого не доведеться відволікатися від загального свята, прогулянки і заготовляти додатковий фуршетний стіл для гостей. Це допоможе заощадити і повністю позбавити від зайвих хлопом.

Замовлення головного атрибуту – коровай, слід робити за добу до весілля. По-перше, це заощадить час в день весілля. По-друге, короваї виготовляють з дріжджового тесту, що дозволяє зберегти свіжість протягом декількох діб. Для більшої впевненості збереження свіжості короваю, мати нареченого може обернути його в хлібосольний рушник, який згодом стане в нагоді в процесі самої традиції.

Довгий час хлебосольную традицію проводили без ведучого, батьки самі заготовляли мова перед тим, як побажати своїм дітям щасливе і довге життя, перехрестивши хлібом та іконами тричі. З часом і збільшенням значимості тамади на весілля, перше слово перейшло до самого ведучого. Багато в чому втративши суть і значення цієї дії, тамада нагадує сучасним молодятам, що знаменує собою хліб і сіль для кожної людини на планеті. Розбавляючи таке важливе і значиме дію милим і дуже забавним змаганням: Хто більше отломит або хто більше відкусить той і буде головою в сім'ї, а неабияк насоленные хліб, яким молоді годують один одного, говорить про останню сварку між брачующимися.

Під завершення хлібосільну традиції, весільний коровай може бути поділений на рівні частини і розданий всім гостям або віднесений на наступний день в церкву. Дуже часто молоді замовляють два і більше короваю. Це залежить не тільки від кількості гостей, але і бажання поєднати церковне пожертвування і гостинцем гостя. У разі, якщо молодята в день весілля приймають рішення вінчатися в церкві в парі з рушником під ноги слід залишити цілий коровай.

каравай на свадьбусвадебный каравайкаравай молодым