Багатство святкового столу - це не тільки велика кількість страв і напоїв, а й правильна, красива сервіровка, що дозволяє прикрасити і надати столу особливого настрою, підкреслюючи смислове навантаження вечора. На превеликий жаль адміністрація кафе і ресторанів досить мізерна в сервіровці столу, вони дотримуються основних правил, не надаючи своїй роботі унікальності і індивідуальності. Розставляючи страви, і поповнюючи столи, додаткової сервіровкою доведеться займатися молодим або спеціально найнятим event-менеджером у співпраці з флористами і декораторами. Іноді, саме банкетний стіл є основною прикрасою банкетного залу.
Про що йшлося не раз і з чого обов'язково повинні почати наречений та наречена - розставляння столів і стільців. Для цього парі необхідно визначитися зі списком гостей, розсилаючи запрошення на весілля і повністю вирішити для себе формат майбутнього заходу. Вибираючи один із трьох типів розставляння столів: загальний, американський і європейський, кількість гостей за столом визначається розміром столу. Відстань між стільцями повинно бути приблизно 50 або 80 см, щоб гості могли відчувати себе комфортно і розслаблено.
Одним з перших і найважливіших моментів весільної сервіровки - скатертина. В першу чергу святкова скатертина повинна бути ідеально чистою, випрасуваною і мати достатню довжину, щоб приховати ніжки столу десь приблизно на 25 або 30 см. При бажанні, можна підібрати довгу скатертину в підлогу, що додає сервіровці більш святковий вигляд.
Що стосується кольорової гамми, то біла скатертина універсальний святковий елемент. Для більш яскравого варіанту підійде кольорова скатертина, особливо, якщо саме весілля має певну палітру в концепції. Непоганим варіантом може бути гра кольорів, для цього можна використовувати дві скатертини стандартного світлого відтінку для основи і другу допоміжну яскраву. Білий посуд на біла скатертина модна доповнити яскравими серветками або серветкою з візерунком. Обов'язкова умова не переборщити з грою кольору. Стіл повинен бути гармонійним і привабливим, а не смішним. Ідеальне поєднання 1-2 відтінки і лише зрідка можна додати 3-й.
Примітка: Щоб прилади лягали на стіл безшумно, під скатертину варто покласти підкладку з мальтана. Розміри підкладки варто підігнати під розмір столу.
Скатертина обрана, прийшов час посуду! Посуд - це і є та сама сервіровка, яка абсолютно не терпить хаосу і халатності. Основна система розстановки: тарілки, прилади і келихи.
1. Тарілки. За правилами столового етикету, перед гостем повинно знаходитися дві тарілки накладені одна на іншу. Нижня тарілка призначена для основної страви, а ось верхня для закусок, якими гість перебиває первинний голод. Обов'язкове доповнення тарілок - серветка. Серветку прийнято акуратно скласти і покласти в центр тарілки. Серветка обов'язково повинна бути чистою і добре випрасуваною.
2. Столові прибори прийнято розкладати по праву та ліву сторони від тарілки. Права сторона: ніж для головного блюда, ніж для морепродуктів і закусок, ложка для супу. Ліва сторона: виделка для основних страв і салатів, виделка для морепродуктів.
Основна запорука столового етикету, використовувати прилади слід від далекого приладу до ближнього.
Існує ще кілька правил, які обов'язково повинні бути присутніми при сервіруванні столу:
3. Келих. Найчастіше столи молодих прикрашають весільні келихи для шампанського або вина, однак для сервірування столу існує кілька типів келихів, які обов'язково повинні знаходиться на столах в залежності від зазначених напою на столах.
Холодної і практичною сервіровці тепла і затишку надає серветка. Декоратори вважають, що саме серветка може підкреслити креативність і унікальність нареченої і весілля в цілому. Існує безліч різних способів піднести серветку гостю, але головне, вона повинна бути бездоганною і приємною до дотику.
В процесі вибору скатертини і підбору серветки, не тільки її колір може стати основною родзинкою, наречена може пограти з розміром і формою даного аксесуара. Залежно від стилістики можна доповнити скатертину різного роду фіксаторами, так, наприклад, гламурне або класичне весілля воліє металеве кільце, а весілля в стилі Рустик дозволить прикрасити гілочку мотузкою або гілочкою рослини. Декорації, набір на весілля і серветка - це все взаємопов'язано, жоден з аксесуарів не повинен вибиватися з концепції, він може стати тільки яскравим акцентом на святі.
На завершення декорацій весільного столу обов'язково має бути присутня центральна композиція. Вона може бути на будь-який колір і смак, створена як з живих квітів, так і з штучних матеріалів, підкреслюючи весільну тенденцію від «А» і до «Я».
Підключаючи фантазію, сервіровка святкового столу здивує гостей і залишить тільки самі приємні спогади.